Vergroening op industrie terrein Malkenschoten te Apeldoorn

Geschreven door Bertus Stufken van Stufken Buitenruimte

Toekomstgericht ondernemen betekent verduurzamen in de breedste zin van het woord, thuis, op het werk, op kantoor, kortom, in, op en aan het gebouw maar ook zeer zeker buiten het gebouw op het terrein is verduurzaming een grote succesfactor.

Hylkema RVS uit Apeldoorn is een duidelijk voorbeeld van innovatief, duurzaam en toekomstbestendig ondernemen.

Onze opdrachtgever Arno Hylkema van het gelijknamige bedrijf Hylkema RVS aan het woord:

 Het was ergens kort na de eeuwwisseling toen de zuivelsector zich gecommitteerd heeft om in 2030 energie neutraal te gaan produceren. 

“Het was ergens kort na de eeuwwisseling toen de zuivelsector zich gecommitteerd heeft om in 2030 energie neutraal te gaan produceren.

In plaats van te wachten wanneer onze klanten de vraag stellen “zeg Hylkema, wat doen jullie om energie neutraal te produceren?” hebben we ervoor gekozen hier niet op te wachten. We hebben 152 zonnepanelen geplaatst. Dat is voor ons ruim voldoende om onze werkplaats te voorzien van stroom. De personenauto’s zijn ondertussen ook elektrisch geworden en de gas verslindende heater (verwarming) is vervangen voor 2 warmtepompen. We wachten nog op het uitkomen van elektrische bussen die geschikt zijn.

Wat ons nog te doen stond was het vergroenen van de buitenruimte. Daar hebben we met Stufken-Buitenruimte een geschikte partij gevonden om dit uit te denken en uit te voeren. We zijn blij dat dit zeker gelukt is, met een goed gevoel en toekomstgericht een rijke bezienswaardigheid”

Even tussendoor een appel of een peer plukken, van een scharreleitje te genieten… hoe lekker is dat!

Vanwege de dichtbijgelegen snelweg wordt er veel geluid weerkaatst via de achterstaande loods. Door hier een zestal grote laurierstruiken te plaatsen wordt er al een hoop geluid gereduceerd, tussen deze struiken hebben wij tevens klimop (hedera) geplaatst wat op den duur de staalmatten bedekt. Dus niet alleen om geluid tegen te gaan maar ook verhoging van biodiversiteit en verkoeling plaats te laten vinden op het binnenplein. 

Een gedeelte van het binnenplein is bedekt met gazon, dit dient gedeeltelijk voor een warme uitstraling. Tevens zullen er in het voorjaar een aantal kippen rondscharrelen.  

Wat Hylkema RVS met medewerkers en bezoekers mogelijk volgend jaar mee gaan maken is hun eigen geteelde fruit. Even tussendoor een appel of een peer plukken, van een scharreleitje te genieten… hoe lekker is dat!

Geschreven door Bertus Stufken van Stufken Buitenruimte